Home » Ongevallen » Verkeersongevallen

Verkeersongevallen

Verkeersongeval

Verkeersongevallen zorgen voor veel slachtoffers. Hierbij kunnen alleen auto’s betrokken zijn, maar ook fietsers of voetgangers zijn vaak het slachtoffer van een verkeersongeval. Dit met ernstig letsel of zelfs overlijden tot gevolg. Het gevolg is vaak schade door uitval op het werk of school. En worden er hoge kosten gemaakt door bijvoorbeeld medische- of reiskosten. Een advocaat gespecialiseerd in letselschade verhaalt deze schade voor het slachtoffer.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

Op ongevallen tussen motorrijtuigen is artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Dit artikel houdt in dat als iemand jegens een ander onrechtmatig handelt, dus bijvoorbeeld iemand geen voorrang verleend, aansprakelijk is voor de schade welke het slachtoffer lijdt. De aan het verkeersongeval schuldige bestuurder van een motorrijtuig is dan verplicht de schade van de andere bestuurder te vergoeden.

In Nederland is ieder motorrijtuig verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. De verzekeraar van de auto die het verkeersongeval heeft veroorzaakt, zal de schade van het bij het verkeersongeval betrokken slachtoffer moeten vergoeden. Dit betreft zowel de schade aan de auto zelf als de letselschade van het slachtoffer. De verzekeraar is zelfs verplicht de kosten van de letselschade advocaat van het verkeersslachtoffer te betalen. Bent u derhalve het slachtoffer van een verkeersongeval waaraan een ander schuldig is? Dan kan uw advocaat van Letselschadekompas uw letselschade kosteloos voor u verhalen!

Passagiers met letselschade

Is er een inzittendenverzekering? Dan kunnen ook passagiers met letsel uit de auto waarmee het ongeval is veroorzaakt aanspraak maken op een schadevergoeding. Zij kunnen dan zelfs kiezen wie zij aansprakelijk willen stellen. De bestuurder van het eigen voertuig of de bestuurder van het andere voertuig. In beide gevallen kan overigens de verzekeraar direct aansprakelijk worden gesteld.

Verkeersongevallen tussen fietsers of voetgangers

Niet alleen inzittenden van motorvoertuigen, maar ook voetgangers en fietsers zijn vaak het slachtoffer van een verkeersongeval. Indien het een ongeval betreft tussen twee ongemotoriseerden, bijvoorbeeld twee fietsers, dan is ook in dat geval artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Omdat de meeste personen in Nederland WA verzekerd zijn, wordt alle schade van het slachtoffer door de verzekeraar van de schuldige partij vergoed. Ook de kosten van de letselschade advocaat. Bent u dus aangereden door een bijvoorbeeld een fietser? Dan kunnen de advocaten van Letselschadekompas kosteloos uw schade op de aansprakelijke partij verhalen.

Verkeersongeval tussen motorrijtuig en ongemotoriseerde weggbruiker

Ongevallen komen heel vaak voor tussen een motorrijtuig, zoals een auto, motor of scooter en een ongemotoriseerde weggebruiker, zoals een voetganger of fietser. Op deze situatie is de Wegenverkeerswet van toepassing. Het bijzondere aan de regeling in deze wet is dat een motorrijtuig bijna altijd voor ten minste 50% gehouden is de schade van de voetganger of fietser te vergoeden, zelfs als de voetganger of fietser (deels) aan het ongeval schuldig is. Bij kinderen onder de 14 jaar is dit zelfs 100%! Zelfs als het ongeval volgens de verzekeraar van de gemotoriseerde dus aan de voetganger of fietser is toe te rekenen, heeft deze recht op een schadevergoeding.

Ook bij ongevallen tussen een motorrijtuig en een fietser en voetganger dient de verzekeraar, indien het motorrijtuig (gedeeltelijk) aansprakelijk is, de advocaatkosten van de advocaat van Letselschadekompas te betalen.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement