Home » Ongevallen » Letselschade en medische fout

Letselschade en medische fout

Medische fout

In geval van medische fouten of missers spreekt men in de wereld van de letselschade van medisch onzorgvuldig handelen. De desbetreffende behandelaar heeft dan niet gehandeld zoals van een redelijk handelend en redelijk bekwaam behandelaar onder de gegeven omstandigheden verwacht mag worden, zo wordt in de rechtspraak gezegd.

Wie is aansprakelijk?

In het geval van een medische misser is de behandelaar aansprakelijk voor de door de patiënt geleden schade. Deze dient hij of zij te vergoeden. Dit kan dus de huisarts, tandarts of specialist zijn. Maar ook een verpleegkundige die bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen aan een patiënt heeft gegeven. Met als gevolg dat deze ernstig ziek is geworden of zelfs is komen te overlijden.

Naast de behandelaar zelf is op grond van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) de instelling waar de behandeling heeft plaatsgevonden aansprakelijk voor de letselschade van de patiënt. Bent u bijvoorbeeld in een ziekenhuis door een orthopedisch chirurg behandeld? En begaat deze jegens u een medische fout of te wel een medische misser? Dan is naast deze chirurg ook het ziekenhuis aansprakelijk voor de door u als patiënt geleden letselschade. Dit wordt de centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis genoemd. Deze centrale aansprakelijkheid biedt uitkomst als meerdere behandelaars zoals specialisten, arts, coassistenten en verpleegkundigen bij uw behandeling betrokken zijn geweest en u niet met zekerheid kunt zeggen wie nu precies de medische fout of misser heeft begaan. U kunt in dit geval volstaan met het aanspreken van het ziekenhuis voor de door u geleden letselschade.

Artsen en instellingen in de gezondheidszorg zoals ziekenhuizen en huisartsenposten zijn over het algemeen goed verzekerd tegen aansprakelijkheid als gevolg van medische fouten en missers. Zodra vast staat dat er inderdaad sprake is van een medische fout of misser zal deze verzekeraar uw schade moeten vergoeden. Zij betalen daarbij ook de kosten voor de rechtsbijstand. De kosten die u als slachtoffer van een medische fout of misser moet maken om uw schade te kunnen verhalen.

Bent u het slachtoffer van een medische fout of misser?

Lijdt u als gevolg van een medische fout schade? Laat uw letselschade dan verhalen door een letselschade advocaat van Letselschadekompas. Neem contact op voor een eerste gratis kennismakingsgesprek.

Naast een letselschadeadvocaat hebben wij ook onze eigen medische adviseurs. En wij hebben veel ervaring met het verhalen van letselschade als gevolg van medische fouten of missers.  Zo zijn wij onder andere betrokken geweest bij grote landelijk bekende zaken op het gebied van medische aansprakelijkheid. Zoals bij de zaak rondom de orthopedisch chirurg in het Waterlandziekenhuis te Purmerend. Uw letselschade advocaat van Letselschadekompas mag dan ook met recht een specialist genoemd worden op het gebied van het medische aansprakelijkheid.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement