Home » Ongevallen » Letsel bij kinderen

Letsel bij kinderen

Helaas zijn ook kinderen vaak het slachtoffer van een ongeval met letsel tot gevolg. Zo belanden er bij verkeersongevallen jaarlijks bijna 700 kinderen met letsel in het ziekenhuis. Kinderen kunnen de schade die zij lijden tot een bepaalde leeftijd niet zelf verhalen. De ouders van de minderjarige is gerechtigd om de letselschade hun kind te verhalen.

De letselschade bij kinderen kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Zo komt het geregeld voor dat een kind voor het leven een medische hulpmiddel nodig heeft of langdurig school moet missen. Het kind loopt dan een studievertraging op.

Het bepalen van de schade bij een kind is specialistenwerk. Het is van groot belang dat u als ouders niet zelf met de verzekeraar gaat onderhandelen over de schade. Bij letselschade van kinderen moet met een aantal zaken rekening gehouden worden. Een deskundige letselschadespecialist is hiervoor vaak niet genoeg. Een ervaren letselschade advocaat is zeker bij letsel bij kinderen een pré.

Waarom een letselschade advocaat?

Als kinderen een ongeval overkomt en zij lopen hierbij letsel op, dan kan dit letsel van invloed zijn op de toekomst. Denkt u hierbij aan een kind dat gebeten wordt door een hond. Letselschade als gevolg van een hondenbeet komt bij kinderen veel voor. De eigenaar van de hond is in bijna alle gevallen aansprakelijk. Het litteken blijft voor altijd. Plastische chirurgie op kinderen is echter niet gebruikelijk. Dit komt meestal pas op meerderjarige leeftijd. Het is daarom goed om met deze toekomstige schade rekening te houden.

Studievertraging

Met name oudere kinderen kunnen een studievertraging oplopen als gevolg van een ongeval. Na een ongeval missen kinderen school of kunnen zich moeilijker concentreren. In de praktijk lijdt dit er vaak toe dat een studiejaar niet gehaald wordt. Dit kan op alle niveaus gebeuren. Op de basisschool, de middelbare school, maar ook op het HBO of de universiteit. Wanneer de studievertraging zich ook voordoet, de minderjarige komt soms een jaar later op de arbeidsmarkt. De schade is dan een jaarsalaris. Dat kan een enorme schade met zich meebrengen.
Een letselschade advocaat van Letselschadekompas helpt ouders en hun kind bij het verhalen van de schade door een studievertraging. Hij of zij weet precies op welke schadevergoeding het slachtoffer recht heeft. Overigens geldt dit niet alleen voor schade op het gebied van inkomen, maar ook op het gebied van andere schade.

De kantonrechter en de BEM- clausule

In Nederland vindt de wetgever dat jonge slachtoffers van een ongeval met letsel een bijzondere bescherming nodig hebben. In de wet is daarom een regeling opgenomen die maakt dat de schade niet zomaar geregeld kan worden. Ook om deze reden is het van belang om een letselschade advocaat in te schakelen. Dit in plaats van een letselschadebehandelaar van een letselschadebureau of rechtsbijstandsverzekering. Een advocaat gespecialiseerd in letselschade (LSA advocaat) kent de wet namelijk en zorgt dat er geen fouten worden gemaakt bij het verhalen van letselschade bij kinderen. Uw letselschade advocaat van Letselschadekompas is zo’n advocaat.

Een van de belangrijkste zaken waar rekening gehouden moet worden bij de behandeling van een letselschadedossier bij kinderen is de rekening met BEM- clausule. Dit is een spaarrekening waar de minderjarige niet vrij over kan beschikken. Dit kan slechts met toestemming van de kantonrechter. Op deze manier wordt voorkomen dat minderjarigen onder druk van derden geld van de spaarrekening opnemen.

Alvorens schade aan een slachtoffer wordt uitgekeerd, dienen de ouders en de verzekeraar van de aansprakelijke partij een overeenkomst te tekenen. Dit noemt men in de letselschade een vaststellingsovereenkomst. Hierin staat onder andere het bedrag aan schade van de minderjarige.
Om minderjarigen te beschermen bepaalt de wet dat de vaststellingsovereenkomst eerst langs de kantonrechter moet om goedgekeurd te worden. Zonder deze goedkeuring is een vaststellingsovereenkomst niet geldig. Dat kan tot problemen in de toekomst leiden.

Schade van ouders van kinderen

Bij een ongeval waarbij een kind gewond raakt, kunnen ook de ouders schade lijden. Het kan hierbij gaan om medische kosten, reiskosten, kosten van verzorging en shockschade. Ook deze schade komt voor rekening van de aansprakelijke partij.

Met name de kosten van verzorging kunnen hoog uitvallen. Als een kind gewond raakt bij een ongeval en hierbij letsel oploopt, dan heeft hij of zij vaak verzorging nodig. Uiteraard wil je als ouder je kind zelf verzorgen. Soms nemen ouders hiervoor verlof op van hun werk. Dat kan tijdelijk maar ook voor langere tijd zijn. Ouders missen hierdoor inkomsten.
Helaas is het in Nederland niet zo dat de verzorgende ouder recht heeft op een vergoeding van het misgelopen inkomen. Er is een wetsvoorstel waarin dit wel was opgenomen, maar deze voorgenomen regeling is niet doorgegaan.

Ouders die hun zoon of dochter thuis verzorgen na een ongeval hebben wel recht op een beperkte vergoeding. Deze is afgeleid van de kosten van een professionele verzorger. Hierbij kan gedacht worden aan een circa € 15,00 netto per uur. Dat is vaak veel minder dan de werkelijke schade van de werkende ouder!

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement