Home » Ongevallen » Gedraging van dieren

Gedraging van dieren

De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de letselschade die dit dier aan het slachtoffer aanricht. Dit wordt bepaalt in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dus bent u gebeten door een hond en u lijdt hierdoor schade? Dan dient de bezitter van dit dier u een schadevergoeding te betalen. Belangrijk bij de aansprakelijkheid voor gedragingen van dieren is dat het hier gaat om een zogeheten “risicoaansprakelijkheid”. Dit betekent dat een bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade welke het dier aan een ander toebrengt. Ongeacht of deze bezitter een verwijt gemaakt kan worden.

Letselschade door paarden

Op het uitgangspunt dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier aan een ander toebrengt, gelden uitzonderingen. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt namelijk dat indien het dier in de uitoefening van een bedrijf wordt gebruikt, de aansprakelijkheid niet op de bezitter van het dier rust, maar op de bedrijfsmatige gebruiker van het dier. Hier kan gedacht worden aan een paard dat bij een manege gestald staat door de eigenaar/ bezitter, maar door de manage wel gebruikt wordt bij het geven van paardrijlessen. Gebeurt er tijdens een paardrijles een ongeval als gevolg waarvan de leerling letselschade lijdt? Dan komt deze schade niet voor rekening van de bezitter die het paard bij de manage gestald heeft, maar voor rekening van de manege!

Met name bij ongevallen tijdens het volgen van paardrijlessen komt het nog al eens voor dat de bezitter of bedrijfsmatige gebruiker van het paard zich beroept op eigen schuld van degene die van het paard is gevallen. Dit omdat deze persoon er zelf voor zou hebben gekozen om op het paard te gaan rijden. En dat ongevallen nu eenmaal inherent zijn aan het rijden op een paard. Het hangt dan van de omstandigheden van het geval af of de schade al dan niet (deels) voor vergoeding in aanmerking komt.

Letselschade verhalen

Lijdt u letselschade als gevolg van een hondenbeet, een val van een paard of andere gedraging van een dier? De advocaten van Letselschadekompas verhalen zonder kosten uw schade op de verzekeraar van de aansprakelijke persoon. Uw letselschade advocaat verhaalt daarbij al uw materiële en immateriële schade.

Onder materiële schade vallen medische kosten, reiskosten en het inschakelen van een hulp in het huishouden. Bent u arbeidsongeschikt en moet u re-integreren? Dan verhalen wij ook deze kosten voor u op de aansprakelijke partij.

Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Dit is een vergoeding voor de door u als gevolg van het ongeval geleden pijn. Uw letselschade advocaat van Letselschadekompas zorgt dat u ook een vergoeding aan smartengeld ontvangt.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement