Arts vervolgd voor achterlaten gaasje in buikholte bij operatie

Chirurg Nick R. moest afgelopen dinsdag terecht staan wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke  gevangenisstraf van drie maanden. Volgens de officier van justitie heeft Nick R. uiterst onzorgvuldig gehandeld waardoor de patiënt aanmerkelijk ziek is geworden.

Na de in februari 2009 verrichte operatie door de maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen bleef er bij de patiënt een wondgaasje in de buikholte achter. Het operatieteam zou kennis hebben gehad omtrent het achterblijven van dit wondgaasje in de buik van de patiënt. Daarop had het team  maagchirurg Nick R. tevergeefs gewaarschuwd.

Niet alleen heeft Nick R. de waarschuwing genegeerd, ook heeft hij in het operatierapport verzwegen dat het gaasje zoek was. De patiënt gaf aan maandenlang ernstige buikpijn te hebben gehad en krom van de pijn te hebben gelegen. Het gaasje bleek uiteindelijk ergens in de buikholte van de patiënt te zijn verstopt.

Het is niet de eerste keer dat de maagchirurg onzorgvuldig heeft gehandeld. In de periode 2006-2009 voerde Nick R. diverse maagverkleiningsoperaties uit. Uiteindelijk werd hij in 2009 ontslagen gezien er ontzettend veel patiënten van hem complicaties opliepen na de door hem verrichte operaties. Sommigen van hen kwamen zelfs te overlijden.

Voor veel oud-patiënten en nabestaanden van de overleden patiënten is dit een emotionele zaak. Velen waren ook aanwezig in de rechtbank. Er zijn zeventien aangiftes gedaan tegen de maagchirurg, toch wordt Nick R. enkel vervolgd voor één zaak. De zaak van het wondgaasje.

Slachtoffers en nabestaanden van Nick R. kunnen de door hen geleden schade ten eerste is het strafproces op hem proberen te verhalen. Daarnaast staat een gerechtelijke procedure bij de civiele rechter open om de schade op Nick R. en/of het ziekenhuis alwaar hij werkzaam was te verhalen. Ziekenhuizen kunnen namelijk op basis van de centrale aansprakelijkheid uit de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) aansprakelijk worden gehouden voor de schade als gevolg van medisch onzorgvuldige handelingen welke binnen het ziekenhuis zij verricht.

Het Letselschade Kompas team

Deskundig, ervaren en persoonlijk, dit is de beste omschrijving van het team van Letselschade Kompas. Gedreven advocaten die de hoogst mogelijke kwaliteit rechtsbijstand bieden bij het verhalen van uw letselschade.

Meer weten
Onze werkwijze

Zodra de aansprakelijkheid in uw letselschadedossier is erkend, gaan wij met de wederpartij, veelal een verzekeraar, onderhandelen over de totale schade. Wij doen dit aan de hand van een door ons opgestelde en voor de onderhandelingen met u besproken schadestaat.

Meer weten
Landelijk werkend

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Dit betekent dus dat u overal in Nederland een beroep op onze letselschade advocaten kunt doen, waar u ook woont!

Meer weten