Home » Wat is letselschade? » Orthopedisch letsel

Orthopedisch letsel

Rugklachten, heupklachten en breuken van ledematen zijn het werkterrein van de orthopeed en orthopedisch chirurg. Dit letsel kan het gevolg zijn van ongevallen, maar ook kan het zo zijn dat juist de orthopeed of orthopedisch chirurg het letsel aan de rug, heup of ledematen veroorzaakt heeft door onzorgvuldig medisch handelen. Deze ongevallen en medische fouten kunnen veel letsel veroorzaken en ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer. U kunt veel letselschade lijden als gevolg van uw klachten en beperkingen.

Een breuk is een veel voorkomend letsel bij ongevallen. Iemand wordt bijvoorbeeld op zijn fiets aangereden en komt ongelukkig op zijn of haar arm terecht of tijdens het werk komt iemand lelijk ten val als gevolg waarvan een heup wordt gebroken.

Wie is aansprakelijk voor het orthopedisch letsel?

In sommige gevallen is er iemand anders aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Zo kan de fietser zijn aangereden door een auto. De automobilist is dan gehouden in ieder geval altijd 50% van de schade van de fietser te betalen, behalve in het geval van overmacht of bewuste roekeloosheid. Bij minderjarigen tot 14 jaar is de automobilist zelf voor de volle 100% aansprakelijk; een beroep op overmacht zal in dit geval niet slagen.

Medische fouten of missers

Tijdens medische behandelingen gaat er helaas soms iets fout, met mogelijk ernstig letsel als gevolg. Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen complicaties en verwijtbare medische fouten. Bij deze laatste categorie is er sprake van een medische fout of misser en is de behandelend arts en indien de behandeling in een ziekenhuis is uitgevoerd, ook het ziekenhuis gehouden de schade van het letselschadeslachtoffer te vergoeden.

Schade door orthopedisch letsel

Orthopedisch letsel aan de rug, heup of ledematen kan hoge schade tot gevolg hebben. Zo kan het slachtoffer van bijvoorbeeld een verkeers- of bedrijfsongeval tijdelijk of voor langere tijd (deels) arbeidsongeschikt worden. Soms is er wel re-integratie in het eigen of ander werk mogelijk, maar dan met diverse aanpassingen. Zelfstandigen kunnen omzetverlies en dus inkomensverlies lijden en zelfs genoodzaakt zijn hun onderneming te staken.

Naast inkomensschade zijn er nog talrijke andere schadeposten welke bij orthopedisch letsel een rol spelen. Zo kan het noodzakelijk zijn dat er thuis aanpassingen komen, worden er medische kosten gemaakt zoals het betalen van het wettelijk verplichte eigen risico, moet men reiskosten maken naar het ziekenhuis en heeft men verzorging thuis nodig van een familielid of een professional. Tenslotte heeft een letselschadeslachtoffer van orthopedisch letsel waarvoor een ander aansprakelijk is recht op smartengeld.

Letselschadekompas is zeer ervaren met het verhalen van letselschade van slachtoffers van orthopedisch letsel. Wij hebben de beschikking over medisch adviseurs gespecialiseerd in orthopedisch letsel en kunnen naast het verhalen van al uw schade voor u een arbeidsdeskundige raadplegen die samen met u kijkt of re- integratie in het eigen of aangepast werk mogelijk is.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement