Home » Wat is letselschade? » (Chronische) pijnklachten

(Chronische) pijnklachten

Pijn na een ongeval kan van tijdelijke aard zijn. Dit kan zeer vervelend zijn voor een slachtoffer, maar na een korte of langere periode van hooguit een aantal maanden is de pijn meestal wel verdwenen. Wel heeft een slachtoffer van een ongeval recht op een schadevergoeding voor deze geleden pijn. Deze vergoeding van pijn wordt immateriële schade genoemd maar staat beter bekend als smartengeld.

Maar wat als de pijn aanblijft na een ongeval of medische fout? Wat als er door een whiplash of ander letsel ook na een aantal maanden nog steeds sprake is van pijn, bijvoorbeeld zenuwpijn? Wij spreken dan van een chronisch pijnsyndroom.

Bij deze chronische pijn kan de schade van een letselschadeslachtoffer vele malen groter zijn dan bij tijdelijke pijn. Zo is het mogelijk dat de pijn zo ernstig is dat dit het leven van iemand kan gaan beheersen. Hierdoor kan arbeidsongeschiktheid ontstaan, kan iemand zijn huishouden en hobby’s niet meer uitoefenen en is er hulp in de persoonlijke verzorging nodig.

Behandelmogelijkheiden bij chronische pijnklachten

Bij de behandeling van een letselschadedossier wordt uiteraard eerst gekeken of er nog behandelopties zijn om de pijn op te heffen of in ieder geval te verlichten. Hiervoor kan de specialist het letselschade slachtoffer doorverwijzen naar bijvoorbeeld de pijnpoli van een ziekenhuis. Letselschadekompas heeft zelf ook deskundigen in haar bestand waar naar doorverwezen kan worden. De kosten hiervan worden in de regel vergoed door de zorgverzekeraar, maar kunnen indien noodzakelijk ook zo veel mogelijk op de aansprakelijke partij verhaald worden.

De behandelmogelijkheden bij chronische pijn zijn in een aantal categorieën in te delen. Ten eerste zijn er niet- operatieve behandelingen. Soms kan immers de pijn uitstekend worden behandeld met medicijnen, fysiotherapie of psychotherapie. Ook is tegenwoordig TENS- therapie (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) mogelijk. Bij deze behandeling worden electroden op de huid aangebracht op de plek waar de pijnklachten zitten. Vervolgens worden de electroden aangesloten op een kastje welke de zenuwen stimuleert.

Uiteraard zijn ook operatieve ingrepen mogelijk om de pijn te verlichten of op te heffen. Tenslotte kan getracht worden chronische pijn te verlichten door middel van neurostimulatie. Hierbij wordt een apparaat in het lichaam aangebracht welke pijnsignalen naar de hersenen toe afzwakken.

Kan de pijn verlicht worden of is door een medicus vastgesteld dat verbetering van de pijnklachten niet meer mogelijk is? Dan is er sprake van een medische eindtoestand en wordt de schade welke het letselslachtoffer als gevolg van het ongeval of de medische fout door het opstellen van een schadestaat vastgesteld. Hierbij wordt onder andere gekeken of er als gevolg van de pijnklachten arbeidsongeschiktheid is ontstaan en welke schade door de chronische pijn nog meer is geleden, waaronder immateriële schade (smartengeld).

De schade verhalen

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een ongeval en heeft u te maken met (chronische) pijnklachten? Maakt u dan eens een vrijblijvende afspraak met Letselschadekompas. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om uw schade op de aansprakelijke partij te verhalen.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement