Home » Wat is letselschade? » Amputatie en verwijderen van organen

Amputatie en verwijderen van organen

Een ongeval kan tot gevolg hebben dat een of meerdere ledematen van het letselschadeslachtoffer geamputeerd moet worden. Iemand kan in een auto na een ongeval zo bekneld raken, dat een been of arm niet meer te redden valt en amputatie nodig is. Ook bij ongevallen waarbij een motor of brommer betrokken is valt een of meerdere ledematen soms niet meer te redden. Maar ook bij bedrijfsongevallen of andere gebeurtenissen kan het soms zijn dat tijdens een ongeval een ledemaat (een vinger, hand of voet welke in een machine terecht komt) verloren gaat. Of dat later in het ziekenhuis blijkt dat een been of voet niet behouden kan blijven.

Letselschade als gevolg van een amputatie

Als gevolg van een amputatie kan een leven van een persoon totaal veranderen. Na een beenamputatie bijvoorbeeld wacht iemand een heel traject van revalidatie om te leren lopen met een prothese. Bij een rechter geamputeerde arm komt het vaak voor dat iemand met links moet leren schrijven. Maar ook de impact op de loopbaan en de algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL) is groot. Zo kan het aan-en uitkleden bij een geamputeerde arm of hand voor problemen zorgen en is het beoefenen van bepaalde sporten of hobby’s niet langer mogelijk.

Het komt ook voor dat na een trauma als een verkeersongeval of bedrijfsongeval een orgaan verloren gaat en dient te worden uitgenomen. Zo kan bij een ongeval bijvoorbeeld een nier of long zodanig beschadigd zijn dat deze operatief verwijderd dient te worden.

Financiële gevolgen

Een amputatie of het verwijderen van een orgaan kan naast het persoonlijke leed dat dit teweegbrengt, ook voor financiële problemen zorgen. Zo kan als gevolg van arbeidsongeschiktheid voor het eigen werk of zelfs totale arbeidsongeschiktheid het inkomen behoorlijk teruglopen. De werkgever hoeft immers alleen het eerste jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid het loon volledig door te betalen. Het tweede jaar hoeft vaak nog maar 70% te worden betaald. Na twee jaar krijgt de werkgever van het UWV toestemming om zijn zieke of arbeidsongeschikte werknemer te ontslaan. Op dat moment is er alleen nog recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.

Een zelfstandige ondernemer kan zijn omzet en dus ook zijn inkomen zien verminderen. In het ergste geval zal deze zijn onderneming moeten stoppen. Denk hierbij aan de ZZP’er in de bouw die als gevolg van een verkeersongeval een arm verliest. Deze en alle andere schadeposten kunnen door een slachtoffer van een ongeval of medische fout op de aansprakelijke partij verhaald worden. Dit is echter geen eenvoudige klus. Een goede belangenbehartiging van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat is hierbij noodzakelijk.

Laat uw schade verhalen door een letselschade specialist

Letselschadekompas is onderdeel van Advocatenkantoor Brugman. Een kantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade en in arbeidsrecht. Door deze unieke combinatie kunnen wij letselschadeslachtoffers beter van dienst zijn dan de meeste andere belangenbehartigers. Daarnaast stopt onze rechtsbijstand niet bij alleen het verhalen van letselschade. Letselschadekompas helpt u ook bij problemen op andere rechtsgebieden welke u als gevolg van een ongeval of medische fout heeft. Zoals bij problemen met uw werkgever, uitkeringsinstanties en de gemeente bij het verkrijgen van huishoudelijke hulp of hulpmiddelen. Zelfs bij problemen met uw zorgverzekeraar kan Letselschadekompas u van dienst zijn.

Bent u betrokken geweest bij een ongeval? Of is er bij u sprake van een medische fout als gevolg waarvan een arm of been is geamputeerd of een orgaan bij u is verwijderd? Letselschadekompas geeft u een kosteloos advies met betrekking tot de mogelijkheden om uw schade te verhalen.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement