Home » Wat is letselschade? » Aangezichtsletsel en littekens

Aangezichtsletsel en littekens

Een beet van een hond in het gezicht, arm of been. Glas dat bij een verkeersongeval in het gezicht komt. Het zijn zomaar enkele voorbeelden waarbij u bij een ongeval een ontsierende littekens in het gezicht kan oplopen.

Lichamelijke en psychische klachten door littekens

Het hebben van littekens kan niet alleen als ontsierend worden ervaren, maar ze kunnen ook lichamelijke klachten met zich meebrengen. Zo kan er sprake zijn van jeuk, een trekkend gevoel of pijn. Maar naast lichamelijke klachten komen ook veel psychische klachten voort uit het hebben van een litteken. Met name als een litteken in het gezicht zichtbaar is of bij vrouwen nabij de bikinilijn. Dit komt nogal eens voor bij een verkeersongeval waarbij de autogordel in de nek of op de borst kan snijden. Veel mensen vinden het niet prettig als ze een zichtbaar litteken hebben. Het kan zelfs tot onzekerheid leiden.

Gelukkig hebben wij tegenwoordig hele goede plastisch chirurgen in Nederland welke uitstekend in staat zijn littekens te corrigeren. Dergelijke behandelingen zijn echter duur en het is maar de vraag of deze behandeling in het basispakket van de zorgverzekering zit. En al zit deze zorg in het basispakket van de zorgverzekering, dan is altijd het wettelijk eigen risico van toepassing. Hoe dan ook, er moeten kosten gemaakt worden om een litteken door een plastisch chirurg te laten verwijderden.

Kosten op de aansprakelijke partij verhalen

Slachtoffers van een ongeval of medische fout die als gevolg hiervan ontsierende littekens hebben opgelopen, kunnen de kosten van een behandeling door een plastisch chirurg van de aansprakelijke partij vergoed krijgen. Ook als men pas langere tijd na het ongeval of de medische fout het litteken wil laten corrigeren, dan kunnen deze kosten vaak nog op de wederpartij verhaald worden. Dit kan door deze mogelijkheid uitdrukkelijk met de wederpartij in een zogeheten vaststellingsovereenkomst op te nemen. Dit zien we vaak bij minderjarigen die het op jonge leeftijd niet zo erg vinden dat ze een litteken in het gezicht of elders op het lichaam hebben. Pas op het moment dat zij in de pubertijd komen willen ze iets aan het litteken laten doen.

Bij ontsierende littekens heeft u ook recht op een vergoeding van uw immateriële schade, of te wel smartengeld. Dit is een vergoeding voor de pijn en het verdriet welke u als gevolg van de littekens ervaart.

Littekens bij minderjarige

Minderjarige letselschadeslachtoffers hebben tot 5 jaar na hun achttiende verjaardag nog de mogelijkheid om zelf een letselschadeclaim in te dienen bij de aansprakelijke partij. Tot het 23e levensjaar kan er dus nog een schadevergoeding gevorderd worden om een ontsierlijk litteken te laten corrigeren. Ontsierende littekens kunnen zelfs tot psychische klachten leiden.

Contact
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op via 0800-2784626 of stuur een e-mail naar contact@letselschadekompas.nl. Onze gespecialseerde letselschade advocaten helpen u graag.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement