Home » Smartengeld: Immateriele schade » Verplaatste schade

Verplaatste schade

In beginsel wordt alleen de letselschade die het letselschadeslachtoffer als gevolg van een ongeval zelf lijdt door de aansprakelijke partij of diens verzekeraar vergoed. Toch is het slachtoffer vaak niet de enige die als gevolg van het ongeval schade lijdt. Denk in dit kader bijvoorbeeld aan de ouder die zijn vrije tijd besteed om zijn of haar kind thuis te verzorgen na een ongeval. Of de werkgever die als gevolg van arbeidsongeschiktheid van een werknemer na een ongeval het loon van deze persoon dient door te betalen. En/ of re-integratiekosten heeft gemaakt om de werknemer weer in zijn of haar eigen werk terug te kunnen laten keren. Deze personen maken dan kosten en lijden dus schade als gevolg van een ander overkomen ongeval. Deze ouder of werknemer is geen partij bij het ongeval of medische fout geweest, maar voelt hiervan wel de financiƫle gevolgen.

Voor deze situatie heeft de wetgever een oplossing bedacht en deze is terug te vinden in artikel 6:107 en 6:107a van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Kosten verzorging kinderen door ouders

Conform artikel 6:107 BW kan de derde, in het voorbeeld hierboven bijvoorbeeld de ouder, de kosten vergoed krijgen die hij of zij ten behoeve van het slachtoffer gemaakt heeft. Voorwaarde is wel dat als het slachtoffer zelf deze kosten gemaakt zou hebben, hij of zij ze zelf zou hebben kunnen claimen van de aansprakelijke partij. U kunt hierbij denken aan de kosten die een ouder maakt voor de verzorging van het kind na ziekenhuisopname. Maar ook andere schadeposten zijn denkbaar. Letselschadekompas informeert u graag over de mogelijkheden voor zowel slachtoffers als naasten om de schade als gevolg van een ongeval of medische fout op de aansprakelijke partij te verhalen.

Schade werkgever

Conform artikel 6:107a heeft ook de werkgever een eigen claimrecht tegenover de aansprakelijke partij. Dit claimrecht is niet onbeperkt. Slechts het aan het letselschadeslachtoffer doorbetaalde nettoloon en de eventueel gemaakte re-integratiekosten komen voor vergoeding in aanmerking.

Heeft u kosten gemaakt ten behoeve van een letselschadeslachtoffer? Dan is het goed om te weten dat Letselschadekompas uw schade voor u op de aansprakelijke partij kan verhalen. Bij gebleken aansprakelijkheid is deze rechtsbijstand voor u zelfs geheel kosteloos. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Doe de Quickscan

Bel mij terug

Laat u door ons terug bellen voor advies of antwoord op uw vragen over letselschade.

Contact

Snel en kosteloos antwoord op uw vraag.

Neem Contact op

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws van Letselschadekompas Brugman? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ik ga akkoord met het privacyreglement